Konferensen går att följa flera backchannels (därav Jaiku), men roligast tyckte jag det här var:
Q: Varför inte Facebook?
A: Facebook is sooo August 2007.
Norska kollegor uppger att Facebook-döden är tydlig i Norge (och där exploderade Facebook-användning drygt ett halvår före Sverige).
Blir spännande att se vad som händer med Googles “snart lanserade” OpenSocial, och framförallt vilka konsekvenser det får. Eftersom det är Google som ligger bakom blir det såklart giftig.
NBC och News Corp har tillsammans med riskkapitalister investerat tungt i ett bolag för att skapa en tjänst för rörlig bild över nätet (Flash-baserad). Det ryktas om belopp i storleksordningen 100 miljoner US$ (innan bolaget ens hade något namn). Tjänsten har döpts till Hulu och smyglanserades igår till en begränsad skara betatestare.
De som testat är ganska lyriska över både innehållet och enkelheten. Nya – för den sortens innehåll – funktioner: till exempel embedda delar av innehållet på andra sajter, och en redigeringsfunktion för att klippa ihop egna snuttar av innehållet och lägga ut på andra sajter. Och innehållet är tungt: The Office, Prison Break, The Simpsons, Heroes och filmer. Och mer blir det.
Det finns flera olika annonsformat: prerolls (fem sekunder), banners, overlays och “midroll” annonser.
Men… med en sån här tjänst blir det tydligt att vi bor på en minimarknad: inget innehåll är tillgängligt i Sverige. Vi får vänta på vår tur och på att rättigheter och licenser klareras. Och att bolagen som bygger såna här tjänster intresserar sig för Sverige. Och att funktioner för textning byggs. Samma sak med Joost – plattformen fungerar i Sverige men det bästa innehållet saknas.
Med text- och bildbaserade tjänster har nätet till stor del varit öppet även för oss i Sverige. Nu när sajter med rörligt innehåll kommer så får vi tyvärr stå utanför och vänta.
Om du sitter i USA kan du kolla på det här klippet, i Sverige får vi inte ta del av det:
Jag har noterat att Google Analytics mättagg har ganska slö prestanda. Lite mätningar (med Keynote) visar att javascriptet som laddas har ungefär 10 ggr längre nedladdningstid i Sverige jämfört med USA.
“Nya” SvD.se har varit ute i två veckor och många detaljer har putsats till (och fler förbättringar kommer framöver). Det ryktas om fler sajter som inspirerats av validerande html-kod och sätter igång att strukturera upp sidinnehållet.
Alltså – dags för en ny jämförelse. Som förra gången, förstasidan och översta nyheten testad i validatorn.
2007 har i stor utsträckning handlat om vår miljö och vad som håller på – och kommer – att hända. Det markeras också 10 december när FN’s klimatpanel IPCC och Arnold (Al) Gore Jr får ta emotNobels Fredspris i Oslo Rådhus med motiveringen:
“for their efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change”
Ungefär två månader senare drar Eniro igång sitt årliga mastodontprojekt: dela ut 5.9 miljoner telefonkataloger. Och inte heller 2008 går det att tacka nej (om man inte bor i villa eller radhus). Så här såg det ut i år utanför vår port. Några tog, resten gick direkt i pappersinsamlingen (80 procent av alla kataloger återvinns och samlas in som returpapper enligt Eniro själva, låter skrämmande lågt. Det innebär att c:a 1.2 miljoner kataloger inte återvinns?).
5.9 miljoner kataloger – det är mycket papper, kemi och transporter. Det är väldigt mycket om man dessutom inte använder eller vill ha produkten.
Två gånger om året byter jag mellan sommar- och vintertid i telefonen. Varje gång känns det lika instabilt och nu – fjärde bytet med samma telefon – har jag lärt mig att det inte är sommar/vintertid jag ska ändra, det är tidszon. Annars spårar synkningen ut och bokningar förskjuts en timma, både historiskt och framöver.
Sonyericssons målande beskrivning:
Anpassad för ett liv i stan
Den snygga och smarta 3G-telefonen med dubbla framsidor ger dig direkt och enkel tillgång till tjänster och information du behöver, oavsett var du är.
Daglivs Fridhemsplan har lite nyheter i köttdisken.
Förutom skallerorm och zebra, även krokodil, känguru, pytonorm, kamel och antilop. Antilopen är billigast för 249 kr/kg och pytonormen dyrast med 1099 kr/kg.
Tasteline.com har en (1) träff på de ingridienserna. Under rubriken “Konstigaste saker jag har ätit” är det en medlem som noterat “krokodil” och “kamel” (och grodlår).
Det här går ju inte alls bra.. Senaste veckan har jag halkat ner – och till och med ut – från Googles första träffsida på “per åström”. Sedan i fredags ligger jag på plats 21 och 22 (överst på andra sidan vid default antal träffar/sida). Detta trots ett trafikrekord i veckan som varit (233 unika besökare/dag enligt Google Analytics).