28
Apr 08

Ett av problemen med DRM

Har inte hört så mycket om den här nyheten från förra veckan men den illustrerar tydligt ett av problemen med tekniska DRM-lösningar: Microsoft har lagt ner sin skivbutik “MSN Music store” och efter den sista augusti i år går det inte längre att uppdatera DRM-nycklarna. I praktiken innebär det att de som köpt och äger musiken bara kan lyssna i den dator musiken nu är kopplad till. Efter 31/8 går det inte längre att flytta rättigheterna. Så länge datorn finns kvar och fungerar kan du lyssna, men när datorn havererar (vilket den kommer göra) så är musiken förlorad (om du inte bränner kopior och rippar).

“You will need to obtain a license key for each of your songs downloaded from MSN Music on any new computer, and you must do so before August 31, 2008. If you attempt to transfer your songs to additional computers after August 31, 2008, those songs will not successfully play.”

Rob Bennett, MSN Entertainment and Video Services general manager

Även de som handlat innehåll av Major League Baseball, Sony, Google och Virgin Digital har samma problem.

Microsofts nya affär för digital musik heter Zune Marketplace. Hur länge har den öppet?

Mer om bristerna med DRM finns hos Defective by Design


28
Apr 08

Nu slutar jag snart ”telefonera”

Nu har jag testat Fring i iPhone lite mer. Tyvärr integrerar den inte med adressboken i telefonen för i så fall hade jag ringt ännu mer, för det fungerar bra!

Ladda ner Fring, skapa ett konto, lägg in dina andra konton från Skype, AIM, Messenger, GTalk, ICQ etc. och sen får du upp alla dina kontakter i en lista. Namn med grön ikon är online, klickar du på ett sånt får du två alternativ: Call eller Chat. Trycker du Call ringer Fring upp kontakten via den anslutning som finns tillgänglig, i första hand wlan annars edge (om du kör iphone, annars 3-3.5G). Samtalskvaliteten är tillräckligt bra. I helgen pratade jag med mina föräldrar i Shanghai via Fring (Skype), ståendes utomhus på en gräsmatta med wlan-anslutning.

Om man råkar vara en operatör är det definitivt något som kommer påverka de säljer man tjänster. Med ett flat fee-abonnemang spelar det ingen roll hur länge jag pratar eller vart i världen personen jag pratar med befinner sig. Ringer jag med SkypeOut eller SIP kan jag också ringa fasta- eller mobiltelefoner till en helt annan prislista där jag betalar någon annan än operatören.

Så hade Fring kunnat läsa min vanliga adressbok eller om det funnits en knapp för att ringa “alternativt” hade jag gjort det mycket mer. Hur länge dröjer det innan adressböckerna fullt ut stödjer den närvarohantering som IM använder? Det är praktiskt att förutom SMS och samtal även kunna IM:a med sina kontakter som alternativ kontaktform.

Ericsson/Sony Ericsson står på två ben inför framtiden. Ena benet ska bygga telefoner för bästa möjliga användarupplevelse. Andra benet som levererar till operatörer ska tillgodose deras önskan om att kunna bygga tjänster där man kan fakturera sina kunder, typ SMS eller MMS. Och intäkterna för SMS och MMS är mycket större än motsvarande trafik som mail.

Övriga detaljer som jag märkt med Fring är att det inte fungerar att ta emot åäö ifall man chattar via Messenger, men det fungerar bra med Skype. I dagsläget fungerar Fring även som bakgrundsapplikation – du kan dölja programmet men den är fortfarande aktiv i bakgrunden och tar emot meddelanden och talar om att du är online. Enligt det SDK som hittills visats för iPhone har det det inte varit tillåtet att bygga den typen av applikationer och det påverkar såklart upplevelsen. Din status kommer isf hoppa on/offline varje gång du gör något annat med telefonen. Men den senaste versionen av SDK:n verkar enligt rykten innehålla möjligheter att bygga applikationer som kan vara igång i bakgrunden.


24
Apr 08

How to: försvenskad och förbättrad iPhone

iPhone är inte bara en mobiltelefon, det är en liten dator.

Idag kunde jag sitta utomhus i solen och skriva en kravspecifikation, telefonera, SMS-a, fotografera, surfa, kolla mail och köra IM i faktiskt osannolikt högt tempo. Svenska ordlistan gör att mindre språkfel rättas autmatiskt och det ökar träffsäkerheten. Å, Ä och Ö döljer sig bakom A och O och det tar en halv sekund innan de alternativen visas så de bokstäverna är “långsamma”.

Så här har jag gjort i ordning telefonen:

1. Uppgraderat till 1.1.4 i iTunes.
2. Kört Ziphone för att använda svenskt SIM-kort.
3. Installerat svensk ordlista och svenska inställningar (datum-, nummerformat etc.)
4. Installerat Fring för att få IM (Skype, Messenger, AIM). Med Fring kan man även ringa med Skype Out. Stor bugg med chattfunktionen: inkommande meddelanden som innehåller åäö syns inte, man ser bara ATT man fått ett meddelande.
5. Och som bonus installerat vt100 (finns i Installern) för att få root-access. Det fungerade inte omedelbart av någon anledning men den här fixen räckte.

Jaiku körde jag tidigare via Juhu men jag tycker m.jaiku.com är enklare och snabbare. Praktiskt att kunna lägga bokmärken på startmenyn.

Så nu blir livet lite enklare med en mindre dator att bära på till möten.

Fler förslag på förbättringar?!

Uppdatering 080428: Jag har uppdaterat #3 ovan från Swephones ordlista till Iphonedict med 78 848 ord och där orden också har relevanskopplingar. Mycket bra resultat och enkelt att installera. Tack för förslaget Kia!

Svenska tangentbordet har jag inte testat ännu.


23
Apr 08

Microsofts nya plan

Microsoft har missat det mesta med internet och fortsatt utveckla kärnprodukterna operativsystem, Office-paketet och affärssystem utan att dra nytta av de möjligheter som internet skapar. Under tiden har konkurrenter lanserat nya tjänster, produkter och sajter som ersätter många av de produkter Microsoft lever på och som fungerar lika bra eller bättre. Operativsystem, epost, ordbehandling, kalkylprogram, sök, adress och kontaktregister, kalender, backup, synkning, IM, databas, affärssystem etc. Dessutom har MS envisats med att inte följa standarder utan skapat egna (som ofta blivit någon form av defacto-standard) vilket ofta gör det svårt att integrera i en blandad miljö. Även om det är en lång process att byta infrastruktur (speciellt för företag) så har skiftet påbörjats och Microsoft står ganska nakna.

Men – idag har deras nya koncept och produkt presenterats – Live Mesh. “Tillgång till allting överallt” eller “synkning mellan olika datorer och delning av filer som använder kontaktlistan i Live, newsfeed för att kunna följa förändringar och nå innehållet från vilken webbläsare som helst” kan det sammanfattas med. Synka innehåll från en PC till en annan PC genom “molnet” (på sikt även macar och mobiltelefoner, eller…?!). Det låter inte revolutionerande för det finns redan många produkter som synkar och i takt med att allt mer innehåll flyttar ut på nätet minskar behovet. Bästa övergripande presentationen hittade jag i utvecklargruppens egna blogg. Styrkan ska vara att ha allting nåbart och samtidigt kunna utnyttja terminalen maximalt.

Mesh

Läser man strategidokumenten som ligger bakom konceptet innehåller det ganska solklara poänger men om man jämför med Microsofts bakgrund, hur de tidigare arbetat och hur deras produkter ser ut så är det en enorm förändring. Det här är de övergripande principerna (från Techcrunch):

1. The Web is the Hub of our social mesh and our device mesh.
2. The Power of “Choice” as business moves to embrace the cloud.
3. Small Pieces Loosely Joined for developers, within the cloud and across a world of devices.

(Notera speciellt Choice inom apostrofer…)

100 personer i två år sägs ha arbetat med utvecklingen. 200 manår.

Vi får se hur långt det räcker, det här är troligtvis deras bästa chans för att fortsätta vara relevanta (vid sidan av Yahoo-köpet).


21
Apr 08

”Det blir inte bättre än så här!”

Orden i rubriken är inte mina, utan en bekants som råkat illa ut men överlevt. Han berättade att en av de insikter som gjorde intryck på honom var just att “det blir inte bättre än så här. Det här var mitt liv”.

Fler insikter: Det är bara det här livet. Njut av och uppskatta det du har. Är det någonting du inte trivs med så får du se till att förändra det. Livet är för kort för att vara missnöjd och bitter. Gör sånt du gillar. Uppskatta och kom ihåg de små detaljerna och nyanserna i vardagen och livet.

Klyschigt? Inte när man hör det från någon som inte tar allt för givet längre.


18
Apr 08

Ta betalt för rörligt innehåll på nätet (förutsättningarna förändras)

Modellen för rörlig bild på nätet håller på att förändras. Här är två tydliga tecken från senaste veckan.

1. ”Sharing is good”Hulu-bloggen har ett inlägg med just den rubriken som handlar om hur man kan embedda filmklipp eller hela avsnitt från deras innehåll på sin egen sajt, blogg, Facebook eller annan sida. Funktionen har funnits sedan tidigare men nu har de gjort det ännu enklare och lagt till fler nätverk. Ett stort steg av ett bolag i en bransch som tidigare satsat på förbud av allt. Nu försöker de dra publik till sitt egna lagliga alternativ. Helt rätt!

2. Brightcove lägger ner betalningsfunktioner. Ur mailet till kunderna:

The Pay Media functionality allows publishers to rent or sell their content directly to consumers. Since its beta release in January 2007, less than 1% of our customers have tried the feature and an even smaller percentage of our customers use it routinely. Given the minimal adoption of Pay Media and the feedback we have received from the market, we are going to discontinue this beta functionality.

Att ta betalt för rörligt innehåll på nätet är så svårt att de lägger ner hela projektet. Intressant, med tanke på deras egen beskrivning av sig själva:

Brightcove is an Internet TV platform.
We’re dedicated to harnessing the inherent power of the Internet to transform the distribution and consumption of media.

Brightcove empowers content owners—from independent producers to major broadcast networks—to reach their audiences directly through the Internet. At the same time, we help web publishers enrich their sites with syndicated video programming, and we give marketers more ways to communicate and engage with their consumers.

Most importantly, we give people the freedom to easily find, watch and participate in a broad range of video content—when and where they choose.

Men nu alltså utan möjlighet för kunderna att ta betalt.

Noterat: sedan februari har de kopplingar till Adsense i sin videoplattform.


12
Apr 08

Det ÄR en lite dator

Som om inte ytan och gränssnittet vore tillräckligt imponerande… Att man faktiskt kan köra ssh och unix-kommandon på telefonen borde övertyga skeptikerna. IPhone ÄR en liten dator.

iphone-unix.jpg

Och vilken värld av möjligheter som öppnar sig då…..!

Bakgrund: ett inkommande SMS med konstiga tecken blockerade all SMS-funktionalitet. Tog jag bort SMS-db så fungerade allt som vanligt igen.


10
Apr 08

50 dagar och många mil kvar (Stockholm Marathon)

50 dagar kvar till Stockholm Marathon 31 maj. Själva loppet är inte så farligt, det är vägen dit som är jobbig. Det krävs mycket prioriterande, kompromissande, uppoffringar, planering, tränande etc. Livspusslet är ganska komplicerat redan utan förberedelser som kräver flera timmars insats i veckan.

För mig är det sena kvällar och luncher som gäller. Alltså prioriteras sånt bort som oftast sker vi de tiderna, till exempel umgås/TV/läsa/surfa/jobba och lunch med arbetskompisar. Vissa dagar, inte alla.

Så här ser resultatet ut hittills (Y-axeln = km/vecka). Observera sjukperioderna…

50dgr-kvar.gif

Varje dag tillkommer c:a 2×10 minuters cykeltransport och ibland pass i andra former. Jag ligger otroligt långt efter Anders Szalkais 3.30-pass men målet på ligger kvar..


09
Apr 08

Invites: Jaiku och Evernote

Nu har jag lite invites att dela med mig av till Jaiku (som jag använder) och Evernote (som jag ännu inte testat). Använder man Jaiku kan man även fiska invites här.

Skicka ett mail eller skriv i kommentarerna.


09
Apr 08

Vårstädning

Viktiga filer namnger jag noggrant och lägger i en tydlig mappstruktur.
Oviktiga filer blir liggande på skrivbordet eller i Download-mappen.
Sånt jag inte behöver slänger jag direkt.
Då och då rensar jag skrivbordet: alla filer åker ner i mappen “junk $dagensdatum” som blir liggande på skrivbordet. Nästa rensning skapar jag en ny “junk” och gör samma rutin igen. Gamla junk-mappar kastar jag så småningom, det är ytterst sällan jag saknar något därifrån.

Före:
fore.jpg

Efter:
efter.jpg