Det är ganska naturligt att nyhetsorganisationer och telegrambyråer tvingas följa mikrobloggar (Jaiku, Twitter, Pownce etc.) som nyhetskälla framöver. Idag görs det nog i bästa fall manuellt och genom att reportrar själva är aktiva deltagare.
I torsdags hade vi strömavbrott på Kungsholmen. Jag skickade iväg en Jaik inom en minut men jag var inte ens snabbast (läses nerifrån och upp):
(Skärmdump från 22.35, rätt tid = 17.30.)
Inom en minut fanns det alltså – bara inom mitt nätverk – tre rapporter om strömavbrott på Kungsholmen. Och rapporter om andra delar av Stockholm som inte var drabbade.
17.47 hade SvD.se en artikel om strömavbrottet och 18.02 även DN.se.
Fortum hade på kvällen den här informationen:
Informationen på Jaiku var snabb och geopositionerad (sker i vissa fall med automatik, till exempel om man uppdatera Jaiku i en Nokiatelefon).
Det är ganska enkelt att sätta upp bevakningar på “jordbävning”, “skottlossning”, “trafikolycka” på respektiv sajt och få notifieringar (sök till exempel Twitter efter “earthquake”) för att komma igång. För en mer komplett nyhetsövervakning krävs arbete med filtrering och aggregering av inlägg, notifieringar och larm, koppla upp sig med API:er etc.
Twitter har redan många exempel på hur långt före övrig nyhetsrapportering deras användare är.
Och har man väl fått till insamlingen så kan man erbjuda det motsatta också – trycka ut relevanta nyheter till rätt personer.
Pingback: delade | Lokala, snabbaste nyheterna