Bygg backupsajt med Amazon (eller bygg en sajt..)

Amazon har börjat outa sina planer innan de har något att visa (alltså pre-beta) för det goda syftet att låta kunder veta vad som är på gång och därmed ge bättre möjligheter att integrera deras tjänster.

Idag fick jag mail om att de runt årsskiftet släpper “AWS Content Delivery Service“. Enkelt förklarat ger det möjligheter att med Amazons enorma kapacitet sprida det innehåll man redan har lagrat i deras tjänst S3 (Simple Storage Service), alltså vanlig webbserverleverans.

Genom ett API-anrop så gör man innehållet (i S3) tillgängligt i deras deliverynät som sen kan hämtas av slutanvändarna. Fördelarna är bland annat att de har enorm kapacitet spridd över världen (nåja, tre kontinenter iallafall) och att betalningsmodellen är pay-as-you-go.

Från början är det bara http, på sikt kan man tänka sig olika streaming-lösningar också.

Jag har ofta varit med om kapacitetsbrister på webbplatser och kan se två stora möjligheter: att avlasta vid trafiktoppar eller att hantera en sekundär-/backup-/nödsajt ifall den primära sajten av någon anledning är otillgänglig.

Det Amazon gör är i princip inget nytt (liknande lösningar finns redan hos andra leverantörer) men bit för bit bygger de en arkitektur som finns tillgänglig med ett vanligt kreditkort (utan uppstartskostnader, långa avtalstider eller inlåsningar) och väldokumenterade API:er. Och med enorm kapacitet.

Slutsats: Steget till att bygga en sekundärsajt tillgängligt (genom DNS-ompekning) där man har aktuella kopior av sin sajt speglade håller på att krympa. Speciellt eftersom det är dyrt med sekundärsajter som behöver full (eller mycket) kapacitet men bara används när något smäller.

Metainformation: Jag har ett S3-konto där jag tänkte lagra undan “viktiga filer” som jag än så länge bara lekt med. Men varje månad drar Amazon pengar från mitt betalkort för det utnyttjade utrymmet och trafiken.


Mail från Amazon, kommer en gång per månad. 9 cent för september, ouch…

Så här ser prislistan ut för lagring:

$0.18 per GB-Month of storage used

Data Transfer
$0.100 per GB – all data transfer in

$0.170 per GB – first 10 TB / month data transfer out
$0.130 per GB – next 40 TB / month data transfer out
$0.110 per GB – next 100 TB / month data transfer out
$0.100 per GB – data transfer out / month over 150 TB

Tags: , , , ,