Digitala blandband – en redaktionell tjänst

När ett gigantiskt musikarkiv blir tillgängligt lagligt, billigt och enkelt (ja, Spotify alltså) så har det vuxit fram ett gäng sajter med spellistor. Till exempel hos Spotifyfriends, Spotifylists, Listiply, Spotylist, Spotifylist och Yourspotify.

Sen finns Dagens Spotifylista också: en lista varje dag. Varje lista är kopplad till någon aktuell händelse eller har en röd tråd, en beskrivning eller förklaring och några Youtube-klipp. Bakom Dagens Spotifylista står SvD-kollegan Pelle Sten (och med ett mindre entourage gästlistskapare: Sofia Mirjamsdotter, Anders Mildner, Niclas Holmqvist, Johan (Jonk) Stenström och idag dök chefen för SvD.se Fredric Karén upp med en lista – 15 låtar till Obama).

Nyfiket ställde jag några frågor till Pelle:

Pelle, varför en blogg med “blandband”?
Jag är uppväxt med blandband.

Vet du vilken lista som är populärast?
Norrlandspop enligt klickstatistiken. Alternativa användningsområden för Ferdinands korkar enligt de som klickar på ratingen på sajten.

Hur tycker du utbudet i Spotify är?
Det blir ju bättre hela tiden, men det finns fortfarande blandband som inte går att göra eftersom musiken saknas. Var finns Bad Religion och alla Epitaph-banden? Vad hände med William Shatner? Beastie Boys? Var finns Bolt Thrower, Carcass och alla Earache-banden? Och jag är fortfarande orolig att favoriter som Big Fishs första album ska försvinna i jakten på piratad musik, som ju fortfarande finns kvar.

Vilken låt/artist saknar du mest?
Av de officiella släppen: Bad Religion, Adolphson & Falk, PST/Q, technosamlingarna Trance Europe Express. Annars saknar jag allt sånt som Spotify inte kan ha, obskyra singelsläpp, livebootlegs.

Enligt taggmolnet är Thåström tungt överrepresenterad. Åt vilket musikaliskt håll lutar innehållet tycker du?
Jag tycker snarare att retromusiken generellt är överrepresenterad. Mycket nostalgi. Blir tydligen så när man som jag är över 30.

Spotify är knappast färdigutvecklat – vad står på din önskelista?
Bättre hantering av spellistor. Fortsätter jag med i snitt en ny lista varje vardag behövs mappar för att samla olika sorters spellistor.
Möjlighet att söka på skivbolag. label:earache
Möjlighet att stjärnmärka låtar och artister.
Möjlighet att importera metadata från Itunes.

——

Pelle visar samtidigt hur lätt det är att dra igång en redaktionell tjänst anno 2008. Det behöver man inte göra genom att distribuera eller äga innehåll, det räcker med att välja och prioritera och guida lyssnaren eller läsaren rätt. Filter, anyone?

Tags: , ,