Radioheads förra skiva såldes till priset “vad vill du betala”. Sedan dess har de antytt att de överger CD-formatet och “skivformatet” och istället satsar på låtar (bara). Den 17 augusti släpptes These Are My Twisted Words, finns att ladda ner gratis både direkt som fil eller som torrent. Dessutom bifogas en pdf och en tiff med lite artwork.
Monthly Archives: August 2009
31
Aug 09
Per Åström intervjuar Per Åström om Per Åström
Jag heter Per Åström. Det gör Per Åström också. Vi är båda födda 1974. Jag använder ofta “perkovich” som användarnam och Per använder ofta “Pelletsmaskinen“. När jag upptäckte mitt namn i deltagarlistan till SSWC var jag tvungen att fundera ett tag över när jag egentligen anmälde mig (det hade jag nämligen inte gjort). Dessutom började jag se tweets med mitt eget namn som jag inte skrivit själv. Nu har jag tagit reda på lite mer om Per Åström:
Per Åström: Varför “Pelletsmaskinen”?
Per Åström: Det finns ingen jättesymbolik i Pelletsmaskinen, bara Per -> Pelle -> Pellets – osv. Ett gammalt chatforumsnick som hängt kvar mest. Från början var jag anonym på bloggen.
Per Åström: Varifrån kommer du?
Per Åström: Jag är från Skellefteå/Umeå ursprungligen men har bott i sthlm i typ tio år.
Per Åström: Vad gör du till vardags?
Per Åström: Jag är journalist men jag har jobbat senaste året som magasinsformgivare.
Per Åström: Du använder Twitter alot – vilka fler tjänster är du aktiv på?
Per Åström: Jag har registrerat pelletsmaskinen på typ allt som finns men använder inte jättemycket tjänster. Ganska mycket för manuellt jobb, faktiskt. Förutom twitter är det blogg, fejan och en del privata chattforum, inte mycket annat på nätet.
Per Åström: Vad tyckte du om SSWC?
Per Åström: SSWC var grymt! För kort tid för att hinna lära känna alla så klart och lite svårt att både hinna med party till 6 på morgonen och höra alla spännande sessioner.
Per Åström: Jag har fått flera vänförfrågningar på Facebook som inte riktigt var till den här Per Åström (kanske till dig?). Händer samma sak dig?
Per Åström: Det var flera som sa besynnerliga saker till mig på SSWC.
Per Åström: Haha…
Tack Per, nu vet jag lite mer. Vi ses säkert någon gång!
24
Aug 09
10-årsjubileum
Den 23 augusti 1999 började jag på mitt första “riktiga” arbete. Det var på Aftonbladet.se (som senare skulle bli Aftonbladet Nya Medier AB). På avdelningen/företaget var det då cirka 15-20 anställda.
Under hösten 1999 fanns det två stora utmaningar som jag jobbade med. Det ena var att internet-anslutningen inte räckte till. Den var på 20 Mbit/s och vid lunchpeakarna gick det knappt att arbeta för vi delade samma anslutning som besökarna och vid 17-18 Mbit/s tog den slut.
Det andra problemet var att webbservern inte längre pallade med besökarna. Det fanns en Sun E450 och ytterligare en hade köpts in. Dock ingen lastbalanserare. Eftersom det mesta materialet låg i en välskött katalogstruktur (avdelning/år/månad/dag) och bestod av statiska handkodade html-sidor flyttade vi över sport- och nöjesavdelningens filer till den nya servern som döptes till wwwb.aftonbladet.se. Det fungerade tills en lastbalanserare kopplades in månader senare.
Sedan dess har Aftonbladet.se vuxit enormt, jag gissar att trafiktopparna nu är 100x så stora.
Aftonbladet.se som trafikmotor har byggt upp och/eller etablerat en mängd andra sajter som tillsammans omsätter 100-tals miljoner kronor såsom Blocket.se, Hitta.se, Bytbil.com, Viktklubb.se, Destination.se, Jobb24.se med fler.
Jag hoppas det kommer skrivas böcker om de första åren för det var otroligt kul tid. De senaste böckerna om Aftonbladet nämner mest Nya Medier i en bisats, inte rättvist.
21
Aug 09
Prylbloggpostning: Eggbeater
Det finns trampor, det finns pedaler och det finns Eggbeaters. Innovativa. Och snyggare än alla andra pedaler jag sett.
Fyra instegsmöjligheter, bra rensning från smuts och otroligt läckra, men urkassa om man inte har rätt skor.
Sedan jag flyttade över mountainbike-pedalerna till pendlarcykeln känner jag mig ungefär 15% snabbare.
19
Aug 09
Jag gästbloggar inför IBC
IBC – International Broadcasting Convention – är en stor mässa/konferens för TV-branschen som äger rum 10-15 september i Amsterdam. Över 1000 utställare och föreläsningar om hur man producerar och distribuerar rörliga bilder.
I september besöker jag mässan första gången och inför det fick jag en förfrågan om att skriva några inlägg i den “officiella IBC-bloggen“. Mitt första inlägg handlar om TV4 Play och Facebook-kopplingen.
19
Aug 09
Varje pendling ett pass
Det är inte en Tour de France-klunga på något sätt men det är faktiskt skapligt många som cyklar till sina arbetsplatser och hem igen. Nu när semestrarna är över blir det ganska trångt och riktig trängsel på en del ställen. Hittills i augusti har jag cyklat nio av tolv dagar och det tar cirka 40 minuter och är 15 km enkel resa. Trots trängseln måste jag säga att hittills överväger fördelarna; frisk luft, aktivitet, billigt och avkopplande nackdelarna: svettigt, trångt, mycket tvätt, saknar läsningen och podcasterna och det blir rätt blött emellanåt.
De flesta turer loggar jag och då föredrar jag RunKeeper som är en “no bullshit”-iPhone-app med bara start/stop och otroligt fin presentation på webben.
Jag tänkte försöka nå 50% av pendlingen på cykel under augusti. Måste göra det många gånger för att hitta rätt flow och om det inte fungerar i augusti lär de inte göra det när det blir mörkare och kallare heller. Sen får vi se hur det fortsätter.
13
Aug 09
Byt sökmotor
Microsoft har som bekant brandat om och fräschat upp sin sökmotor till Bing (från Live). Du kanske har testat den någon gång och bildat dig en uppfattning om den? Jag hade gjort det men har nu gjort ett längre test där jag använt Bing dagligen i tio dagar och som förstahandsalternativ. Eftersom jag använder Safari och Mac så fick jag ladda ner Glims eller Inquisitor
och byta ut den hårdkodade Google-kopplingen mot Bing.
Vad jag kom fram till kommer jag skriva om några dagar, under tiden kan du också testa att byta.
(Det här inlägget är skrivet i WordPress-appen för iPhone. Det går inte att skriva in länkar ordentligt därav den eventuellt fula formateringen.)
11
Aug 09
Den personliga webben
Den personliga webben när människor använder sina riktiga namn och identiteter (när de kommenterar eller agerar) på nätet är så mycket intressantare än den anonyma. Anonymiteten är ett så starkt skydd att det lockar fram dåliga sidor hos en grupp människor och det leder till att kommentarer och inlägg blir ointressant på gränsen till outhärdligt (och ibland olagligt).
Facebook (när användandet exploderade i Sverige sommaren 2007) är nog den tjänst som mest drivit på den personliga webben. Hur kul vore det att registrera sig som Bosse Banan på Facebook och börja destruera?
När vi slår ihop vår publika webbplats TV4Play.se med det privata flödet direkt till kontakter och vänner på Facebook får kommentarer och inlägg en helt annan kvalitetsnivå.
Det har hänt fler än en gång att nära anhöriga kommenterar klipp som det här (jag förutsätter att de är släkt pga det ovanliga namnet).
Klicka på bilden för att se den större.
Kommentaren går ut både till de som besöker sidan och till de som är vänner på Facebook. Personligt och publikt på samma gång.
Till Idol-audition har vi till och med de som uppträder själva som går in och svarar och kommenterar sina klipp.
Som sagt, en helt annan upplevelse än det anonyma.
09
Aug 09
Uppkopplade prylar – bygg själv
En annan trend vid sidan av realtidswebben är att prylar börjar koppla upp sig på internet. Tim O’Reilly som myntade uttrycket “Web 2.0” har (tillsammans med John Batelle) använt begreppet “Web square” (=webb i kvadrat) och menar att det är uppkopplade prylar och sensorer blir en del av vardagen framöver. Och med IPV6 (340 sextiljoner adresser) blir det också möjligt att adressera alla prylar, något som inte riktigt fungerar när dagens IPv4-adresser håller på att ta slut.
Ett exempel på en uppkopplad pryl är Bakertweet. Den är byggd på en plattform som heter Ardionou Ardinoo Ardiniou Arduino dom är en open source microkontroller. Björn Falkevik har tagit initiativet till en kurs som äger rum 5 september i Stockholm.
Björn – vad är grejen med Arduino?
Arduino är perfekt om man vill “prototypa” på egen hand utan att man är eletroingenjör med en saftig utvecklingsbudget. Själv så har jag tänt till på Arduino då det ger mig en möjlighet att från nätet påverka något i verkliga världen.
Bakertweet – fler exempel?
Här hittar du en del mer Arty projekt, men det är ju såna som Arduino själva tycker är coola. Min favorit är ju just Bakertweet och det är en sån som jag tänker satsa på att bygga!
Vad lär man sig på kursen? Och vad kan man göra med kunskaperna?
Det är en “Getting started” workshop så fokusen är på assembly språket och att lära sig koppla ihop komponenterna. Tony från 1Scale1 (onescaleone) har lagt ett upp ett förslag på hur han tycker att vi borde distribuera dagen. Ligger i kommentarerna här: http://stockholmarduinoclub.pbworks.com/
Vilka förkunskaper krävs?
Egentliga inga. Men hyfsad generell datorvana är väl en god ide. Men å andra sida så, har man fått upp ögonen för att bygga egen hårdvara så är väl datorvana inget man behöver ifrågasätta.
Vad tänker du bygga?
Först så tänkte jag ge mig på att skicka outputs till små displayer (typ att skicka ut mitt twitter flöde till en dedikerad liten LCD display) men sedan blir det nog en bakertweet box.
Hur många är anmälda?
Just nu är vi 6 st, max 10.
Se Björns egna presentation eller anmäl dig om du tycker det verkar kul.
Det känns självklart att även prylar ska kunna använda internet både för att skicka och ta emot information och det blir kul att se vad kursdeltagarna levererar framöver.
07
Aug 09
The stuff that surrounds you
Som jag bloggade tidigare, den här sommaren har jag funderat mycket på saker. Sådant man behöver, vill ha eller bara sparar utan att veta varför.
Börja med att kolla igenom det här klippet från Reboot med Bruce Sterling (från 32.30 in) eller läs transkriberingen av Erik Stattin.
Och skratta sen åt det här klippet med George Carlin. Lite lättsammare men samma slutsats.
Sen kan du göra som Pelle Sten och följa Bruce Sterlings råd:
“You need to have the best possible common everyday objects.”