22
Nov 09

Utvärdera Episerver och Drupal

Sedan artikeln i Resumé i onsdags att Bonnier vill låta alla sajter byta till Episerver har det varit mycket diskussion på nätet om Episerver och open source-alternativet Drupal.

Vill du veta hur systemen fungerar så laddar du ner Drupal här och kör igång, för Episerver kontaktar du någon Episerver Premier Solution Partner eller Solution Partner eller bokar in ett Webinar.


19
Nov 09

Speed matters

Att få reda på i realtid (säg inom några sekunder) att något publiceras är en avgörande skillnad jämfört med att läsa “i efterhand”. De feeder jag lade till igår med Notifixlite fungerade sådär. De enda som notifierades direkt (såvitt jag kunde avgöra) var de som hade aktiverat pubsubhubbub-stöd: bloggarna. Att få ett meddelande via instant messaging 7-27 minuter efter publicering är inte riktigt samma grej tyvärr.

Det finns färdiga pluginer både till olika programmerings/skript-språk och till olika content management-system redan nu. Intressant att se hur fort de olika delarna utvecklades och blev “färdiga”. Här är en sammanställd lista ordnad i fallande ordning baserad på modulernas skapade-datum (och jag vet inte hur kvaliteten är på resp. modul):
Perl 090427
Python 090517
Wordpress 090525
Ruby 090627
php 090705
Django 090806
Haskell 090809
C# – 090817
Movable Type 090819
Drupal 091112
Java – finns inte ännu men en diskussionstråd skapad i forumet 091112

(Och ja, det är både system och språk blandat i listan.)

Hur går det för de “stora” leverantörerna: Polopoly, Escenic, Episerver?

För övrigt tror jag att möjligheten att få uppdateringar i realtid kommer förändra nätet och hur vi använder det – igen. Sen tycker jag det ska blir skönt att slippa “twitter twitter twitter” så fort realtidswebben nämns. 🙂


17
Nov 09

Testar Notifixlite (uppdatering i realtid?)

Ända sen jag började läsa på om Pubsubhubbub har jag velat testa och se lite applikationer som använder protokollet. Nu ska jag testa Notifixlite som är en XMPP-bot skriven på Google AppEngine där man kan prenumerera på feeder. Förhoppningsvis så pingar det till då och då så fort något uppdateras.

Det är enkelt att komma igång:
1. Lägg till GTalk-roboten “notifixlite@appspot.com” och acceptera att den lägger till dig.
2. Skicka ett meddelande till den på formen “/subscribe <url>” där <url> är en RSS-länk till någon sajt du vill ha uppdateringar ifrån. Till exempel så här “/subscribe http://strm.se/feed/”.
3. Du får besked om ifall det fungerar eller inte och sen dyker de senaste inläggen upp.

Om du har en WordPress-blogg kan du ladda ner pubsubhubbub-pluginen och aktivera den. Hubben http://superfeedr.com/hubbub finns med från början och det är den som Notifixlite använder för uppdatering.

Sådär, då testar jag och publicerar nu och ser ifall det händer något.

Uppdatering 1: Goddam! Elva sekunder efter att jag tryckt Publicera (fyra-fem sekunder efter att sidan laddats om) så fick jag länken skickad till mig som ett meddelande. Det fungerar!

Uppdatering 2: Glömde den här länken och att Notifixlite är open source så hämta koden och börja förbättra.

Uppdatering 3: Ett uppdaterat inlägg triggar inte ett nytt meddelande. Men ändå, det här är coolt…

Uppdatering 4: Här är några feeder som fungerar att börja med:
/subscribe http://strm.se/feed/
/subscribe feed://feeds.feedburner.com/JardenbergUnedited
/subscribe feed://feeds.feedburner.com/Mindpark
/subscribe http://tv4.se/1.297402
/subscribe http://www.svd.se/?service=rss&type=latest
/subscribe feed://www.dn.se/m/rss/toppnyheter
/subscribe feed://www.aftonbladet.se/rss.xml
/subscribe feed://expressen.se/rss/nyheter
(Det är bara de med pubshubbub-stöd som uppdateras i realtid, min blogg till exempel. Vilket publiceringssystem blir först med inbyggt stöd?)


10
Nov 09

Läsa papperstidningar i datorn

Om texttv i iPhone är ett exempel på gammal kanal i nytt format så är Google Books med tidskrifter ett exempel på gammalt format i ny kanal.

Via The New York Observer hittar jag att Google har förutom böcker också börjat scanna in tidskrifter. Det finns redan nu ett ganska brett men fattigt sortiment tidningar från senaste seklet upp till för något år sedan. Titlar som till exempel American Cowboy, Bicycling, CIO, Guitar World, Mens Health, Runners World och Life. Allt innehåll är scannat, ocr:at, indexerat och sökbart. Du kan bläddra bland omslag, söka i innehållet, kolla innehållsförteckningar, se tumnagelbilder eller klicka på taggmoln.

Jag tycker tjänsten innehåller flera “killer applications”, till exempel:

  • Sök – sök inom en tidning. På träffsidan får du fram en bilder där träffarna är highlightade. Du hittar direkt det relevanta.
  • Taggmoln – visar vanliga förekomster av ord i tidningarna. Fungerar som sök i övrigt.
  • Omslag – bläddra bland alla omslag och “surfa bland tidningarna”
  • Innehållsförteckning – en ordentlig innehållsförteckning till varje nummer. Rubrik och några rader nedryck
  • Klickbar – en del rubriker och innehållsförteckningar i tidningarna är klickbara. Så självklart egentligen!
  • Kartor – orter inom en tidskrift presenteras på Google Maps och blir klickbara den vägen.
  • Överhuvudtaget känns det som de gör väldigt mycket med all den metadata som finns i tidningen men som är svår att ta till sig via vanlig bläddring.

    Intäkter? I bläddringsläget till vänster om sidorna ligger Adsense-annonser. Det intressanta är att de förändras beroende på vilken sida du tittar på. Den är alltså kontextstyrd till den gamla inskannade papperssidan! Två exempel ur en gammal Life-tidning (klicka för förstoring i nytt fönster):

    Gles hårväxt:
    Tappar du hår?

    Tandkräm:
    Vitar tänder?

    Dessutom finns det “Prenumerera”-länkar vid varje titel så att du kan teckna dig för en prenumeration för tidningen.

    Jämfört med andra pdf-bläddrare eller “epapper-i-dator”-läsare så är Google Books en enorm utveckling framåt. Läsandet blir mycket mer surfaktigt och via sök kan man hitta fram på ett annat sätt. Däremot skulle tjänsten kunna bli mycket snyggare än vad den är idag. Och innehållet känns inte särskilt läsvänlig så som det presenteras idag.

    Som läsarservice och som komplement till den egna tidningen skulle jag vilja erbjuda det här arkivet som en tjänst.

    Innehåller inga svenska titlar ännu. Gissar att det kommer en upphovsrättsdebatt även om det här innehållet.

    Testa tjänsten här.

    Jag gissar att det kommer ett API framöver så att man kan bygga tjänster för tidningsläsning ovanpå deras arkiv?

    En digitaliserad analog long tail. Det är självklart att någon skulle göra det förr eller senare och jag är inte förvånad över att det blev Google. Igen.


    10
    Nov 09

    Gamla format i nya kanaler

    Texttv är enligt många oöverträffat som kortfattat informationskälla. Tillgängligt, uppdaterat, lättnavigerat och snabbladdat är vanliga argument.

    Vi lade för några veckor sedan ut lite bloggar i TV4:s texttv (sidan 540 och framåt) med några rubriker och så mycket text som ryms på en sida. En ganska enkel manöver tack vare XML/rss.

    I senaste uppdateringen av iphone-appen”TextTV” (Throwlab) så finns även TV4-text med. Gamla trygga text-tv med nya formatet “blogg” i nya kanalen “iPhone”.

    iPhone-gränssnittets “dra för att bläddra”-funktion är rätt skön att använda när sidorna är uppbyggda som bilder. Något för TV-tillverkare att inspireras av.

    Bloggarnas startsida (klicka för förstoring):
    Bloggar i texttv

    Bloggsida:
    Blogginlägg i texttv

    Fler texttv-kanaler:
    Fler kanaler

    Appen kostar sju kronor. Texttv finns också på webben eller i din TV.


    09
    Nov 09

    TV4-plugin som öppen källkod

    I förra veckan släppte vi på TV4 vår egna WordPress-plugin som en open source-plugin. Den fick namnet till “External Markup” och vi använder den i våra snart 100 bloggar för att hämta rätt ramverk till bloggen från huvudsajten. Exempel: Style by Kling-bloggen är en del av Mode-sajten och “ärver” utseendet med annonstaggar, navigering och css från huvudsajten. Tove bloggar på en Idol-blogg som hör till Idol-sajten.

    Så för att hålla bloggen uppdaterad med rätt information så skrev vi pluginen som hämtar, parsar, lagrar och inkluderar rätt filer i WordPress.

    De flesta bloggar som kompletterar eller hör till en annan site har liknande funktionalitet och det finns många olika varianter att göra det på. Vi gjorde det på vårt sätt och lägger ut resultatet på WordPress.org med GPL-licens så det är fritt att ladda ner, modifiera och använda.

    Varför gör vi så?

    Det finns många anledningar, jag ger några här:

    – Det är en del av vår verksamhet att testa och utvärdera nya sätt att arbeta på. Det här är första gången vi släpper något vi gjort som öppen källkod (och jag kommer inte riktigt på något bra exempel på någon annan “stor mediesajt i Sverige” som gjort samma sak) och vi är nyfikna på responsen.
    – Vi bygger hela vår bloggtjänst på produkter med öppen källkod. Det känns naturligt att “ge tillbaka” och inte bara “ta”.
    – Vi hittade inte en funktion som löste just det här behovet för oss. Nu när vi löst det kanske någon annan har nytta av vår lösning, antingen direkt eller som inspiration till en egen lösning.
    – Att vi inte hittade något passande kan också förklaras med att behovet kanske inte är så stort: de företag som faktiskt layoutar en blogg exakt som “huvudsajten” kanske inte är så många. Dessutom är det nog så att de som gör det oftast är “traditionella mediebolag” och hur ofta släpps de lösningarna ut som öppen källkod?
    – Förbättringar från andra? Vi är färdiga för stunden men det är möjligt för vem som helst att förbättra och skicka tillbaka kod som gör produkten bättre eller ger den fler funktioner.
    – Bättre kvalitet?! Jag kan inte säga hur pluginens kod förhåller sig till annat vi producerar men jag (som inte varit inblandad i kodandet) tror att när man släpper ut det man gjort för andra att granska så väljer man andra vägar och tänker ett varv extra. Kvalitet, stolthet och och att stå för det man gör.
    – Spelreglerna är ändrade – trösklarna är låga. Det finns hur mycket kreativitet och produktivitet som helst utanför mediehusens väggar och de både kompletterar och konkurrerar med vår verksamhet. Det som skapas skapas med andra verktyg (öppen källkod, API:er, mashups) och på andra sätt (24 Hour Business Camp) än vad vi är vana med och det måste vi lära oss genom delaktighet.
    – “Alla andra gör det”. Nej, det stämmer verkligen inte, men några riktigt stora sajter gör det: Google gör det, Facebook gör det, NY Times gör det, Guardian gör det. Det borde – och kommer – bli fler.

    Mer läsning: Jag gjorde en intervju med Henrik Box som satte upp våra bloggar tidigare.

    Ladda ner “External Markup” här.

    Vi vill gärna höra vad du tycker så kommentera gärna!