21
Feb 10

Edit, edit, edit, edit

Trots många högskolepoäng i Färglära och exjobb i Färghantering saknar jag bra kunskaper i bildbehandling. Och med >25.000 lagrade digitalfoton tycker jag det är vettigt att kunna handgreppen för att göra bilderna bättre.

Tänkte börja med Moderskeppets kurser i Photoshop (som också finns att ladda ner till iPhone) men istället för Photoshop använder jag Pixelmator.

Pixelmator (cirka 450 kronor) är otroligt snyggt förpackad bildbehandling med tillräckligt med funktioner för hemanvändare och semiprofessionell bildbehandling och är byggt på en stomme av open source-projekt och OSX-funktioner. På sajten har de också lite korta tutorials för att komma igång men har man någon gång använt Photoshop känner man igen sig.


17
Feb 10

Internetgenerationen

Hur googlade man före internet fanns?

Än så länge är det jag som hjälper mina föräldrar med mail, Skype, Facebook och internet.

Men nedräkningen verkar ha börjat, den här leksaken har någon tillverkat på förskolan:

Google-dator i kartong

Det ska bli otroligt spännande att se barn växa upp som inte känner till ett liv utan internet.


09
Feb 10

Buzz kan bli ztort?

Det lilla jag testat av Buzz känns som en mix av Jaiku, Friendfeed, Twitter och Facebook. Dags att dra igång ett nytt race och lägga till kontakter – det är innehållet som gör tjänsten.

Första intrycket jag fått är bra: jag har alltid saknat kommentarer på Twitter (Jaiku-style) och då känns Buzz som ett steg i rätt riktning.

Att Buzz dessutom supportar realtidsuppdateringar via pubsubhubbub gör det också spännande då flöden borde uppdateras snabbt och från många olika källor.

Det ska dyka upp i Gmail men än så länge har jag bara tillgång via buzz.google.com via mobilen (aah – ett webbgränssnitt!!). Än så länge stöds inte Google Apps-konton men jag finns på perkovich@gmail.com så länge.


07
Feb 10

Underskattad som bok

Det känns inte som iphone har fått den uppmärksamhet den förtjänar som digital bok. Synd, för jag tycker det fungerar bra.

Mest läser jag på t-banan och i sängen. Hellre pocket än inbundet. Några egenskaper jag verkligen gillar med att läsa i telefonen är:
– Den är alltid med
– Det räcker med en hand (också att bläddra med)
– Du slipper tänka på bokmärket (eller hundörat)
– Fungerar utmärkt i mörkret
– Stort utbud av böcker
– Du kan börja med en, fortsätta med en annan och avsluta med en tredje på samma resa utan att bära mer för det
– Jag gillar trots allt radlängden. Det är vilsamt för ögat med en liten yta.
– I en trång tbana är det betydligt enklare att läsa i telefonen än i en bok

Jag säger inte att det är bättre än analoga bokformatet men det kompletterar väldigt bra.

En trolig utveckling är att man kan läsa andras anteckningar i marginalerna: crowd sourcing. Det skulle tillföra något alldeles unikt.

Oh – one more thing – eboken kan twittra!

Prova läsa något med Kindle eller Stanza som du laddar ner gratis i Appstore. Med Stanza finns flera bibliotek med gratis böcker, till exempel Cory Doctorows Little Brother. Orkar du bara göra ett kort försök tycker jag du ska läsa förordet, det är tänkvärt.


03
Feb 10

Så här gjorde jag Surdegskartan (8hbc:)

Två bra grejer med att bygga surdegskartan.se:
1. Jag har nytta av sajten.
2. Jag fattar vad man kan göra med det som finns färdigt på nätet.

Hittills har jag lagt ner sju-åtta timmar och 99 kronor. Tack vare främst bloggen Söderfamiljen som hade ett inlägg blev det långt mycket mer trafik än vad jag hoppats på:

Trafikstatistik

Mest förvånad är jag att det inte behövdes något kodande alls. Inget alls! Det var mer som att lägga pussel: WordPress är grunden, Geo Mashup för kartorna, Disqus för kommentarer, GD Star Rating för stjärn-betygen, Contact Form 7 för mailformuläret (med ajax, captcha och akimset-funktioner), FD Feedburner och Google Analytics för statistik (Feedburner postar också uppdateringar till Surdegskartan på Twitter), RSS Include Pages för att få ett komplett RSS-flöde, Pubsubhubbub för snabba uppdateringar och för säkerhetsskull W3 Total Cache för cachning.

En blandning av open source (WordPress och alla pluginer), API (Google Maps) och “Software as a service” (Disqus, Feedburner och Analytics). Bara “för att” tänkte jag lägga allt på ett CDN också för att kunna klara “oändlig” trafikmängd bara för att det är så enkelt men jag gör inte det ännu.

33 bagerier and counting just nu, följ enklast uppdateringarna via RSS eller Twitter.