07
Dec 11

Mest gillade böcker 2011

Trots att 2011 inte är slut utser jag här de tre bästa böckerna jag läst under året.

Jag tror det beror på att jag haft lyckan att få se barn växa och utvecklas och utveckla förmågor som gör att jag fått ett stort intresse av människan och evolution. För det är den röda tråd i mina tre favoriter från 2011 (lästa, inte publicerade). I min rekommenderade läsordning:

Gryning i Kalahari, Lasse Berg
Urmänniskan dök upp i Afrika som en avancerad typ av apa. Med en kombination av tid och förmåga att anpassa sig är vi nu här, 2011. Hur det egentligen gick till; vilka stadier vi har passerat och viktiga milstolpar vi passerat som verktyg, eld, konst och tal är vad boken handlar om. Det blir så otroligt tydligt vad det är som format oss och våra drivkrafter idag. Hur det påverkar oss idag att människan större delen av historien alltid burit runt på sina ägodelar och det sociala spelet i och mellan grupper. Fascinerande läsning rakt igenom. Det finns en uppföljare som heter Skymning i Kalahari som jag spar till 2012.

The Shallows (What the Internet Is Doing to Our Brains)
Internet är – oavsett hur fantastiskt det är – en upplevelse som påverkar hjärnan både på gott och ont. Vi är många som utan uppkoppling och tillgång till nätet känner att en viktig del i livet saknas. Boken handlar om hur användningen av internet triggar vår hjärna och hur vi utvecklar och förlorar förmågor i samband med det. Och hur fort hjärnan anpassar sig när vi lär oss använda internet – den kemiska förändringen som uppstår i cellerna redan timmar eller dagar efter att vi lär oss använda nätet för första gången. Läsvärt och tänkvärt.

Born to run, Christopher McDougall
Förutom att berätta historien om en isolerad stam i Amerika och en tävling i ultradistanslöpning handlar boken om människans förmåga att springa. Löparen i mig triggas. I förhållande till andra djur är vi är utrustade med helt enastående förmåga att löpa: lungor, hålfot, upprätta gången, muskler leder och senor. Det är tack vare den förmågan vi är där vi är idag – löpningen är en del av människan. Nu är den praktiska nyttan av att springa inte längre nödvändig på samma sätt för oss 2000-talsmänniskor i städer som för våra urfädrar men förmågan finns kvar i oss. Något som tagit miljoner år på sig att skapas är inget som försvinner över några generationer. Nej, vi borde springa mer och mer naturligt.

Mitt råd: läs och fascineras – en eller alla – var och en för sig är också bra. Eller se det som julklapptips.

2011 är också året då jag blandat läsning på olika enheter mest hittills: tryckt papper, iphone, ipad och dator. Det kan bli ett helt annan post.


05
Dec 11

Det går fort nu

Kommer ni ihåg Gowalla – för ett och ett halvt år sedan var den tjänsten cool. Jag kommer ihåg det för varje natt hela påsklovet satt jag upp och programmerade php och gjorde min första WordPress-plugin: Gowalla Spotter. With a little help from my friends blev den publiceringsduglig och blev tillgänglig på WordPress plugin-galleri.

Det pluginen gjorde var att visa senaste incheckningarna på en spot. Förutom jag var det åtminstone fem sajter till som använde pluginen, alltid något.

Tidigare i höstas slutade den fungera. Det var i samband med Gowallas omgörning (till version fyra sedan tjänsten lanserades) och många gamla API-funktioner försvann eller gjordes om. I utvecklarforumet diskuterades det mycket och det utlovades fixar framöver (men att de fokuserade på webbtjänsten först och främst och skulle fixa API:t senare).

Men nu är det slut, “Gowalla is going Facebook” och tjänsten stänger sista januari.

Ungefär 2-2.5 år gammal hann tjänsten bli. Men det kanske är lång tid i sammanhanget.

Men för mig visar det ändå hur lättrörlig man måste vara och hur fort man behöver ställa om när tjänster kommer och går. Inte som användare – det är enkelt – men som en del i ekosystemet när man bygger på andra tjänster.


04
Dec 11

SvD gillar surdeg

Eller åtminstone skriver de ofta om det. Nu senast i fredags i Kultur-delen i avdelningen “Köket”.

Ja, viss effekt uppstod (garanterat större om artikeln publiceras och länkar på nätet som förra gången):