30
Sep 08

Liten uppföljning av GPS-testet

Uppföljning om GPS-testet jag gjorde igår.

Telia var på hugget idag med lite riktad reklam. Jag hann inte gå 100 meter med GPS:en i telefonen igång förrän det här SMS:et dök upp:

Just nu erbjuder vi utvalda kunder med GPS mobiler 3 mån fri tillgång till Telia Navigator. Klicka på http://telia.wisepilot.com/3M/Telia Nej till SMS ring 455

Tidigare har jag använt GPS-funktionen utan att få den här typen av reklam. Att det dyker upp nu måste bero på att GPS-informationen skickas via uppkopplingen till GPSed.com med jämna mellanrum för att rita upp vägen.

På eftermiddagen åkte jag buss till stan och det loggades ganska ok men detaljrikedomen lämnar en del att önska.


29
Sep 08

GPS – ett av människans underverk

GPS (Global Positioning System) är helt magiskt! Varje gång jag kommer i kontakt med något som har med GPS att göra imponeras jag, oavsett om det sitter i en bil, båt, klocka, telefon eller i något helt annat.

Fakta om GPS: 24 satelliter i banor runt jorden, utplacerade av amerikanska försvaret, fungerar i alla väderlekar, fungerar runt hela jorden och används UTAN KOSTNAD. Om enheten har kontakt med tre satelliter går det att få en position (latitud och longitud), med fyra satelliter går det att få höjd också och all rörelse går att beräkna (hastighet, stigning, acceleration, riktning med mer). Hur noggrann positionsangivelsen blir beror på hur många satelliter enheten har kontakt med, men några meters noggrannhet är inte ovanligt.

Låter som ett skämt egentligen.

Just nu testar jag GPS-en i telefonen (Nokia N95). Med hjälp av ett program och en användareGPSed.com ska jag kunna lägga ut min position i världen live. Funkar det så ska uppdateringen synas här:

Ett enkelt test från lägenheten producerade den här kartan. Och som sig bör 2008: från kartan länkas andras angränsande positioner och färdvägar upp.

Varje gång jag drar igång programmet i telefonen skickas en notifiering på Twitter och Facebook så om du inte har mig som kontakt så lägg till!

Jag testar så får vi se hur det går.


27
Sep 08

Finally, I haz Spotify..

Sen en vecka tillbaka har jag Spotify. Spotify är en musikspelare ungefär som iTunes med den avgörande skillnaden att hela låtarna är tillgängliga och streamas istället för att laddas ner (kräver alltså konstant uppkoppling men man slipper hantera filer, backuper etc.) , det finns mer sociala funktioner och att det än så länge är kostnadsfritt att lyssna (i framtiden annonsfinansierat?). Mer bakgrund här till exempel. För tillfället krävs en invite för att få tillgång.

Tänk er ett barn i en godisfabrik, ungefär så är det att använda Spotify i början. Stort (men inte komplett) utbud. När jag lyssnat på en vers och refräng letar jag upp något nytt att kasta mig över. Mycket stressigt beteende….

På Google kan man hitta en del bilder på gränssnitt, alltid något, om man är nyfiken på hur det ser ut. Det blir spännande att se vad det här tar vägen.

Precis som i iTunes kan man bygga spellistor men här kan man också dela med sig av dessa genom en vanlig länk som öppnar listan. Dessutom kan man tillåta andra att förändra listan, lägga till eller ta bort låtar. Så här är min första lista, Toppen på isberget #1. Varsågoda att lägga till, förändra och lyssna.


25
Sep 08

Vasse har byggt Aftonbladets TV-app till iPhone

Vasse – Vasilios Hatciliamis – är mannen bakom Aftonbladets iPhone app “AftonbladetTV“. Några dagar efter släppet 10 september hamnar den på förstaplats över mest nedladdade gratisprogram till iPhone i App Store. Idag två veckor senare ligger den på en femteplats. 27 användare har betygsatt den och snittet är en fyra (17 har gett den betyget fem stjärnor) (som jämförelse: Aftonbladets “Aftonbladet“-app har betygsatts av 46 och fått 1.5 stjärnor i snitt). Kommentarerna om AftonbladetTV låter ungefär så här:

“Alldeles strålande app. Saknar egentligen ingenting…”
“Verkar som Aftonbladet äntligen lyckats göra något rätt.”
“Tack för ett bra program, in iPhone var fulländad nu är den ännu bättre tack vare er APP tack.”

Jag har ingen iPhone och har inte heller använt programmet men eftersom jag känner Vasse (från min tid på Aftonbladet) så passade jag på att ställa några frågor:

Lite bakgrund..
Per Åström: När släppte ni programmet?
Vasilios Hatciliamis: Det blev tillgängligt 10:e september. Det tog två veckor att få den godkänd.

PÅ: Kan du ge några siffror runt tittandet eller antalet nedladdade apps?
VH: Första tiden hade vi ett par tusen nedladdningar om dagen, men det har nu börjat mattas av eftersom den installerade basen har nu börjat nå sitt max.

PÅ: Programmet verkar gjort succé – var det väntat?
VH: Det är alltid svårt att veta hur en app tas emot. Det finns väldigt många bra appar där ute och konkurrensen är hård. Det kändes ändå att vårt innehåll skulle intressera många.

PÅ: Vilka kommentarer får ni från användarna?
VH: Vi får många positiva kommentarer om appen. Vi får också många bra förslag på framtida förbättringar. Många tycker det är bra att det äntligen finns en svensk “videotjänst” i iPhone.

PÅ: Blir det någon uppdaterad version framöver?
VH: Det kommer det säkert bli, vi får många bra förslag från användarna som vi skulle kunna integrera i appen i framtiden.

PÅ: Kan du avslöja något det kommer innehålla isf?
VH: Det blir en överraskning!

Lite om Apple..
PÅ: Får man någon feedback från Apple, något personligt, eller är processen automatiserad? Är det svenskar som granskar tror du?
VH: Svenska Apple är inte inblandad i granskningen vad jag vet. Har hört att processen delvis är automatiserad, men att en okulär inspektion av programmet också görs. Feedbacken är sparsam, man får endast ett mejl när processen är klar.

PÅ: Måste man skicka in källkoden också?
VH: Nej

Lite om att utveckla till iPhone..
PÅ: Hur är det att programmera till iphonen? Vad är bra/dåligt?
VH: Utvecklingsmiljön är helt underbar, Apple har verkligen tänkt till. Det som är dåligt är att alla utvecklare är bundna av ett NDA vilket gör det svårt att diskutera problem med andra utvecklare och utbyta erfarenheter. Apple borde också öppna upp plattformen mer.

PÅ: Var hittar du hjälp och handledning?
VH: Apples dokumentation är den största hjälpen. Kör man fast får man försöka googla igenom den sparsamma informationen som finns på nätet. Och det får man göra ofta eftersom Apples dokumentation innehåller många fel.

PÅ: Hur lång tid har du lagt ner på TV-appen?
VH: Det tog ungefär 12 dagar att skriva den och ett par extra dagar att integrera designen.

PÅ: Har ni haft någon extern hjälp?
VH: Nej

PÅ: Vad hoppas du Apple förbättrar till nästa version av OS:et?
VH: Färre buggar, möjlighet att spela in video, möjlighet att använda iPhone som 3G-modem och bättre GPS-app.

PÅ: Är det många buggar som du märker av när du kodar?
VH: Ja, fast det positiva är att det har blivit bättre för varje OS-uppdatering.

Avslutningsvis..
PÅ: Har du byggt någon annan app?
VH: Mest gjort små test-appar för att testa telefonens möjligheter. Inget jag publicerat. TV-appen är den första iPhone-appen jag publicerat.

PÅ: En fråga till: är det många användare som frågar om kostnader, datatrafik och sånt? Är det svårt för användarna att förstå Telias prissättning?
VH: Vi har faktiskt inte fått så mycket frågor om det. Jag tror att iPhone användarna har rätt bra koll på det.

Tack för pratstunden Vasse! Tyvärr kan han branschen för bra så han avslöjar hellre för lite än för mycket… 🙂


23
Sep 08

Lite mer Amazon (databaser den här gången)

Nytt mail från Amazon värt att uppmärksamma (det förra skrev jag om för några dagar sen): den här gången mailar de om att EC2 (Elastic Compute Cloud) har stöd och full support för Oracle- och MySQL-databaser. Så det är egentligen bara att ta fram kreditkortet och skapa en användare och sen bygga sin datalagring i molnet. Några fördelar är: hög tillgänglighet, betala för förbrukning, säkerhet, stöd för replikering, failover och backup, stor skalbarhet och alltså full support från leverantörerna. Integrerar också med övriga tjänster från Amazon. Och förhoppningsvis bättre licensvillkor från Oracle?

Jag gillar mycket att det är enkelt skruva upp kapaciteten och sen slippa allt vad hårdvara innebär. Bara de två argumenten är tunga.


18
Sep 08

Bygg backupsajt med Amazon (eller bygg en sajt..)

Amazon har börjat outa sina planer innan de har något att visa (alltså pre-beta) för det goda syftet att låta kunder veta vad som är på gång och därmed ge bättre möjligheter att integrera deras tjänster.

Idag fick jag mail om att de runt årsskiftet släpper “AWS Content Delivery Service“. Enkelt förklarat ger det möjligheter att med Amazons enorma kapacitet sprida det innehåll man redan har lagrat i deras tjänst S3 (Simple Storage Service), alltså vanlig webbserverleverans.

Genom ett API-anrop så gör man innehållet (i S3) tillgängligt i deras deliverynät som sen kan hämtas av slutanvändarna. Fördelarna är bland annat att de har enorm kapacitet spridd över världen (nåja, tre kontinenter iallafall) och att betalningsmodellen är pay-as-you-go.

Från början är det bara http, på sikt kan man tänka sig olika streaming-lösningar också.

Jag har ofta varit med om kapacitetsbrister på webbplatser och kan se två stora möjligheter: att avlasta vid trafiktoppar eller att hantera en sekundär-/backup-/nödsajt ifall den primära sajten av någon anledning är otillgänglig.

Det Amazon gör är i princip inget nytt (liknande lösningar finns redan hos andra leverantörer) men bit för bit bygger de en arkitektur som finns tillgänglig med ett vanligt kreditkort (utan uppstartskostnader, långa avtalstider eller inlåsningar) och väldokumenterade API:er. Och med enorm kapacitet.

Slutsats: Steget till att bygga en sekundärsajt tillgängligt (genom DNS-ompekning) där man har aktuella kopior av sin sajt speglade håller på att krympa. Speciellt eftersom det är dyrt med sekundärsajter som behöver full (eller mycket) kapacitet men bara används när något smäller.

Metainformation: Jag har ett S3-konto där jag tänkte lagra undan “viktiga filer” som jag än så länge bara lekt med. Men varje månad drar Amazon pengar från mitt betalkort för det utnyttjade utrymmet och trafiken.


Mail från Amazon, kommer en gång per månad. 9 cent för september, ouch…

Så här ser prislistan ut för lagring:

$0.18 per GB-Month of storage used

Data Transfer
$0.100 per GB – all data transfer in

$0.170 per GB – first 10 TB / month data transfer out
$0.130 per GB – next 40 TB / month data transfer out
$0.110 per GB – next 100 TB / month data transfer out
$0.100 per GB – data transfer out / month over 150 TB


06
Sep 08

Frivilliga får tävlingar att gå runt

6.936 löpare startade i dagens Stockholm Halvmarathon som ägde rum i spöregn. Men de verkliga hjältarna är funktionärerna som (oftast) utan ersättning står och slabbar med vatten och sportdryck utmed banan. Och banvakter, förare, sjukvårdare, städare, väskvaktare med flera. Jag var inte med idag, men varje gång jag tävlar så är jag tacksam för dessa frivilliga hjältar och deras insatser!


Testar Galleryfunktionen i WordPress.


04
Sep 08

Summan av RSS

Jag har sammanställt mina egna RSS-flöden i en “Lifestream” som lägger inlägg och uppdateringar i kronologisk ordning på en sida. För ändamålet använde jag pluginen LifeStream. Hittills har jag knappat in flöden från: Bambuser, Delicious, Facebook, Flickr, Jaiku, Pownce, Twitter.

Sidan finns här (just nu förekommer några poster många gånger, det beror på en bugg i version 0.69c som försvann i 0.69d).